Adidas i vårsolen

Bakgrund

Hästen som varelse har alltid fascinerat mig,
detta otroligt vackra djur som vi dessutom kan kommunicera med, med små, små signaler. Mitt ”hästliv” började som för många andra i ett ridskolestall där jag tillbringade så gott som all vaken tid och gjorde allt som jag bara fick göra, huvudsaken var att jag fick vara i närheten av hästarna för då trivdes jag allra bäst! Stallet jag tillbringade min tid i hette Stall Mjösjö och var beläget i det östra jämtländska skogarna mellan Hällesjö och Sörbygden.

Livet med Islandshästar för min del började i mitten av 80-talet, då jag av mina föräldrar fick min första islandshäst som köptes av Oddmund Dyrhaug i Tydal, Norge.
Intresset blev sedan bara större och större och erfarenheterna fler och fler.

Mellan 1993 till 1995 jobbade jag som unghästtränare i Norge hos Svein Sortehaug med bl.a. Björn Roar Larsen och Christina Lund som medarbetare. Det var en mycket, mycket lärorik tid på alla sätt och vis.
Åren mellan 1993 och 1998 var jag hemma i Sverige och jobbade på lite olika ställen, dels inom äldrevården, som personlig assistent och på olika hästgårdar runt om, bland annat hos Bodil Hjort, Fagerland.

1999 åkte jag till Island för att jobba och lära mig mer om dessa trevliga små islandshästar. Först hos den numera världskände avelsvisningsryttaren, Daniel Jonsson på gården Sandhólarferju, och sedan hos den mångfaldige världsmästaren, Sigurbjörn "Diddi" Bardarsson som unghästtränare och beridare på deras gård Oddhóli, båda dessa gårdar ligger på södra Island i närheten av Hella.

Parallellt med detta växte hästbeståndet hemma på gården hos mina föräldrar till tidvis närmare 20 - talet islandshästar.

Jag tävlade en del under tiden också, med ganska goda resultat både i Norge, på Island och i Sverige. Bl.a. med meriter som Norrlandsmästare och landslagsryttare.

Numera är jag bosatt i Aspås, Krokoms kommun, utanför Östersund, på gården som heter Råken. Där bor förutom jag, sönerna William, född i februari 2005 och Oliver, född i mars 2007. Till familjen hör också våra tre katter vid namn Adidas, Gin och Sverta, vår hund, Silas, och naturligtvis alla våra 15 islandshästar.
Mellan åren 2008 – 2010 har jag även jobbat deltid som ridlärare på Dille Gårds Naturbruksgymnasium, inriktning islandshäst.
Mellan åren 2010-2015 jobbade jag som yrkeslärare på Wången, en av sveriges 3 riksanläggningar.

Utbildning

Jag är diplomerad Ridlärare III, utbildad Ridlärare IV,  C-tränare och Lokalklubbsdomare,
utbildad i SIF:s regi. Har även varit aktiv i den centrerade ridningen som
bastränare.

Diverse andra utbildningar finns också i bagaget som alternativmedicin,
energiterapi för häst och ryttare, kurser i sadelutprovning samt
hovvård/skoning m.m.

Vordis frá Hófi 1
Oliver
William